Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Vylučovací soustava

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

vylučování (exkrece) = odstraňování odpadních produktů
způsob vylučování : a) celým povrchem těla (kůží) – hlavně u vodních živočichů, pot
b) dýchacím ústrojím – CO2, voda
c) trávicím ústrojím – nestrávené a nestravitelné látky
d) specializované orgány vylučování
Fylogeneze ad d)
pulzující vakuola – jednobuněčné organismy, prvoci
nefridie – protonefridie - plaménková buňka s bičíkem u ploštěnců
- metanefridie - obrvená nálevka, kroužkovci, žížala
malphigické trubice – vychlípenina střeva, hmyz, někteří pavouci,
ledviny – předledviny (pronefros), prvoledviny (mezonefros), pravé ledviny (metanefros, ren)

člověk vylučuje : a) plícemi – CO2, voda
b) kůží – pot (chlorid sodný, kyselina mléčná, močovina a jiné soli)
c) ledvinami – moč
d) trávicím ústrojím – nestrávené a nestravitelné zbytky potravin

Ledvina
Ledvina jsou párový orgán tvaru fazole uložený po obou stranách bederní páteře, jsou chráněny tukovým obalem. Základní jednotkou ledviny je nefron. Nefron se skládá z glomerolu, Bowmanova váčku, z proximálního kanálku, Henleovy kličky, distálního kanálku a ze sběrného kanálku. Bowmanův váček tvoří s glomerulem ledvinné tělísko. Ledvina je tvořená korovou vrstvou (ledvinná tělíska, proximální a distální kanálek) a dření (Henleova klička a sběrný kanálek). V dřeni se sběrné kanálky sbíhají do několika pyramidových útvarů (8 – 12 pyramid) na jejichž vrcholech ústí sběrací kanálky ledvinnými papilami. Jedním papilárním vývojem odtéká moč ze 2700 nefronů. Moč z ledvinných papil odtéká do ledvinných kalichů a pak do ledvinné pánvičky. Odtud vede z každé ledviny močovod, který vede do močového měchýře. Moč vytéká močovou trubicí z těla.

Základní pochody v ledvině
V nefronu probíhá glomerulární filtrace a tubulární resorpce (zpětné vstřebávání). Nejprve se plazma filtruje tenkou stěnou glomerulárních kapilár do Bowmanova váčku, při filtraci prochází všechny složky plazmy mimo krevních bílkovin. Tato tekutina – primární moč – se dále upravuje tubulární resorpcí – látky z tubulů jsou přenášeny do okolních kapilár. Filtrací se resorbuje 100 % glukózy, 99,5 % NaCl a 95 % vody. Výsledkem pochodů v ledvině je definitivní moč. Té se denně vytvoří 1,5 litru ze 150 litrů moči primární. V definitivní moči je obsaženo 50 g pevných látek : 30 g močoviny, 3 g NaCl a jiné látky. Čerstvá moč je čirá kapalina se specifickým lehce aromatickým zápachem, který se po delším styku se vzduchem mění na čpavý zápach uvolněním amoniaku při mikrobiálním rozkladu močoviny. Žluté zbarvení moči je způsobeno produkty rozkladu žlučových a krevních barviv.
Největší vliv na pochody v ledvinách má hormon zadního laloku hypofýzy – antidiuretický hormon. Působí na stěny sběracích kanálků tak, že udržuje jejich propustnost pro vodu a tím zvyšuje její resorpci. Zvýšeným nebo sníženým množství vylučování antidiuretického hormonu se upravuje množství tekutiny vycházející z těla. Ledviny jsou jediným orgánem v těle, který je schopen vylučovat proměnlivé množství vody a součastně i NaCl podle potřeb organismu.

Odvádění moči z těla
Moč se hromadí v močovém měchýři (dutý, roztažitelný orgán). Hromadění moči vstupující do měchýře roztahuje jeho stěny do objemu 400 ml aniž by se projevila potřeba močení. K té dochází až při objemu 400 – 600 ml. Vůlí lze zadržet až 700 ml moči. Rozhodující pro vyprázdnění je smrštění hladké svaloviny měchýře a uvolnění zevního svěrače močové trubice (ovladatelný vůlí). Moč potom odtéká močovou trubicí.

nemoci ledvin :
zánět ledvinné pánvičky, zánět glomerolu, ledvinové kameny
bludná ledvina – abnormální pohyblivost – působí bolesti
akutní selhání ledvin – špatné prokrvení – zhroucení funkce ledvin – narušení homeostázy
deformace ledvin – podkovovitá ledvina ( spojení srůstem)

KŮŽE
Kůže tvoří pokryv těla a ochranu před nepříznivými vlivy fyzikálními, chemickými a bakteriálními. Kůže se skládá ze tří vrstev : povrchová pokožka, škára a podkožní vaziva.
Pokožka je tvořena několika vrstvami plochých buněk, vrstvy nejblíže k povrchu rohovatějí (obsahují nejvíce bílkoviny keratinu). Buňky rychle odumírají a odlupují se a jsou nahrazovány buňkami z hlubších vrstev. V pokožce jsou také pigmentové buňky (zrna pigmentu = melanin).
Škára se skládá z vazivových buněk a vláken elastinu a kolagenu. Tato vrstva kůže je bohatě prostoupena cévami a nervy, jsou zde také uloženy mazové a potní žlázy. Ze škáry vyrůstají chlupy a vlasy, které vznikají z buněk vlasových váčků. Mazové žlázy ústí do vlasových váčků (chybí na dlaních a chodidlech). Kožní maz chrání v tenké vrstvě proti vysychání kůže a vlasů. Potní žlázy jsou rozloženy po celém těle. U dospělého člověka se při normální teplotě vyloučí asi 100 ml za 24 hodin. Při zvýšení teploty těla a prostředí se může vyloučit 10 litrů i více. Pot je tvořen vodou, chloridem sodným, kyselinou mléčnou, močovinou, mastnými kyselinami a některými aminokyselinami. Vyloučený pot zvlhčuje a ochlazuje pokožku. Zvláštní potní žlázy jsou uloženy v podpaží a v kůži vnějších pohlavních orgánů – význam u živočichů jako pachová komunikace, zvláště sexuální.
Podkožní vazivo je tvořeno sítí kolagenních a elastických vláken, mezi nimiž jsou uloženy vazivové buňky. V podkožním vazivu se ukládá značné množství tuku.

Nemoci kůže :
akné
rakovina kůže
ekzém
bradavice

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT